Matchracen voor jeugdzeilers

Geplaatst in: Uncategorized
Tags:

Op 23 maart organiseert Westeinder Zeilwedstrijden een introductiedag matchracen in kielboten voor jeugdzeilers vanaf 14 jaar. Er worden teams gevormd van 4 jeugdzeilers onder leiding van een ervaren schipper. Tijdens het palaver, dat om 11.00 uur begint bij WV Aalsmeer, leggen we de basisregels uit. Je vaart in echte matchrace boten van het type blu26 die door WZW beschikbaar worden gesteld.
Er worden een of meerdere round robins gevaren. Een round robin betekent dat alle teams een keer tegen elkaar uitkomen. Tijdens het palaver maken we de teamindeling en het schema bekend. Het is de bedoeling dat twee van de bemanningsleden het grootzeil trimmen en de andere twee de fok. Je zult merken dat je daar je handen vol aan hebt want alleen de fok al is 2x zo groot als het zeil van een Laser Standard. Het grootzeil is nog groter, maar dat kunnen we kleiner maken door een rif te zetten. De schipper stuurt en overlegt tijdens de races met zijn of haar bemanning over de tactische keuzes die gemaakt moeten worden. De races duren gemiddeld 7 minuten, dus het is shorttrack en geen lange baan.
Er zijn telkens 2 teams aan het zeilen, terwijl de andere teams toekijken vanaf het startschip. Er wordt gewisseld met rubberboten. Een van de boten voert een gele vlag en de andere een blauwe. De baan bestaat uit een start-finishlijn en 2 boeien. Afhankelijk van de windsnelheid worden er 2 aandewindse en 2 voordewindse rakken gevaren.
De boot die als eerste finisht wint en verdiend daarmee 1 punt. Er zijn een aantal mogelijkheden om een boot die voorop ligt in te halen, maar dat verklappen we hier niet want elke schipper heeft zo zijn of haar eigen manieren om dat te doen en misschien weet je er zelf ook wel een. De umpires of scheidrechters die achter de boten aanvaren letten er op dat de regels niet overtreden worden. Soms krijg je een straf en dan moet je een rondje draaien.
image
We ronden de dag om ongeveer 16.00 uur af met een debriefing en prijsuitreiking.
Als je mee wil doen met je team, geef dat dan door aan de jeugdcommissie van je vereniging. Kom je maar aan 2 of 3 teamleden dan is dat geen probleem want dan voegen we je team samen met dat van een andere vereniging die ook geen compleet team heeft.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options